30.11.18

8 tips om de leidensweg geen lijdensweg te laten worden!

 

8 onmisbare tips als je net begonnen bent in een leidinggevende rol:

Jouw goede ideeën, inzicht in processen en hard werken zijn beloond. Je bent gepromoveerd tot leidinggevende! Een bijzondere prestatie waarbij je opeens meer verantwoordelijkheden hebt en er andere vaardigheden van je worden verwacht. Haal het beste uit jezelf met deze acht tips voor pas gepromoveerde leiders.   

 1. Blijf jezelf

Jouw team heeft waarschijnlijk al een aardige tijd met jou gewerkt en weet hoe jij over zaken denkt. Blijf daarom dicht bij jezelf en straal dit uit naar je team. Je bent tenslotte nog steeds diezelfde persoon, maar met andere verantwoordelijkheden.  

2. Manage verwachtingen

Een nieuwe functie zorgt voor nieuwe verhoudingen op de werkvloer. Zorg dat je helder hebt wat er van jou, in je nieuwe rol, wordt verwacht. Schep ook duidelijkheid aan je team door met ze in gesprek te gaan. Leg uit wat ze van jou mogen verwachten en wat jij van hen verwacht. Jouw functie is niet alleen wennen voor jou, maar ook voor je collega’s.  

3. Durf taken uit handen te geven

Blijf niet hangen in wat je altijd al deed, maar ontstijg je vorige rol, zonder daarbij jezelf te verliezen. Houd het overzicht en pak alleen, de voor jouw functie, noodzakelijke werkzaamheden op. Als ervaren medewerker is het verleidelijk om taken zelf op te pakken, maar laat je team zelfstandig nadenken en handelen. Op deze manier zullen zij zich verder gaan ontwikkelen.  

4. Wees niet bang om fouten te maken

Natuurlijk heb je het liefst het leidinggeven meteen onder de knie en overal een oplossing voor, maar dit duurt even. Neem de tijd om alle ins en outs van je nieuwe functie onder de knie te krijgen en het managen goed aan te voelen. Wees niet bang om fouten te maken. En als je ze maakt, geef dat ook eerlijk toe. 

5. Durf hulp te vragen

Als beginnend manager is het vaak fijn als je kan sparren met iemand die al veel ervaring heeft met managen. Durf om hulp en feedback te vragen, zodat jij een goede leider kunt zijn en het beste uit jouw team naar boven haalt. Denk bijvoorbeeld aan iemand uit je eigen netwerk die al langer in een vergelijkbare functie zit of je eigen manager. 

6Stimuleer leiderschap en verantwoordelijkheid

Het kan zijn dat jouw vorige rol (ideeëncanon en harde werker) wordt opgevuld door anderen. Wees hier niet bang voor, maar stimuleer leiderschap en verantwoordelijkheid. Het is jouw taak om jouw team te laten performen en het talent in het team te herkennen en te ontwikkelen. Dat teamleden met goede ideeën komen is het resultaat van goed leiderschap. 

7. Stel samen doelen 

Leiderschap is doelen stellen. Om het gewenste resultaat te behalen zijn helder geformuleerde doelen de eerste stap naar succes. Stel samen met je team haalbare doelen en KPI’s op die bijdragen aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Door je collega’s hierbij te betrekken, zullen zij extra gemotiveerd zijn om deze te halen. Belangrijk detail is het opvolgen van de gemaakte afspraken hierin. Daardoor stimuleer je eigenaarschap en verantwoordelijkheidsgevoel in je team. 

8. Blijf jezelf ontwikkelen

Over goed leiderschap is meer te vertellen dan deze acht tips. Dit komt omdat iedere situatie anders is en elke manager tegen andere problemen aanloopt.  Wij geven leiderschapstrainingen waarbij wordt ingespeeld op individuele vragen. De trainingen zijn ge-end op de food industrie en kunnen je net dat stukje extra bagage meegeven waardoor jouw leidensweg geen lijdensweg wordt.

Als je meer wilt weten over de inhoud van deze training, kun je ons bellen op: +31 85 06 537 57het contactformulier invullen of een mail sturen naar b.vantslot@onprove.nl

Vestiging Veenendaal

Turbinestraat 13A

3903 LV Veenendaal


Vestiging Waddinxveen

Coenecoop 450

2741 PR Waddinxveen


Contactformulier