01.11.16

Effectiever produceren met intelligente software

(Uit ons persbericht van vandaag) Onprove maakt productieprocessen stapsgewijs efficiënter. Daarvoor zetten we innovatieve software inEerder bracht dit bedrijf bij tien mkb-bedrijven in de foodsector de waste met zo’n 15 procent terug.  Dit proces (ook wel leantransformatie genoemd) wordt begeleid door gecertificeerde Black Belt-trainers. Deze mensen zijn opgeleid om activiteiten in processen die geen waarde toevoegen te ontdekken en te elimineren. De modulaire software wordt ingezet om dit proces nog scherper uit te voeren en te borgen. Bij bedrijven wordt gestart met een quickscan om de mogelijke gebieden met verlies op te sporen. Met behulp van HMI computers die bij de diverse productielijnen zijn geïnstalleerd en door middel van sensoren in alle verschillende productiestappen wordt continue de procesvoortgang bewaakt. Met de conclusies kan er worden gewerkt aan het besparen van uitval, het verhogen van de efficiency en het borgen van de kwaliteit. Marc van Amersfoort vult aan: “Het kan behoorlijk saai klinken, die software, maar die helpt mensen met hun werk en maakt de productie voorspelbaar en daarmee beter.”

Kostenreductie bij producties

Volgens managementkennisbank.nl is er bij veel bedrijven tot 20 procent aan kostenreductie te behalen. Om te komen tot een proces met alleen waardetoevoegende activiteiten is het noodzakelijk de acht vormen van verspilling te elimineren. ‘Tim Woods’ is het ezelsbruggetje om de acht vormen van verspilling aan te duiden. Verspilling zijn de processtappen die geen waarde toevoegen aan het eindresultaat voor de klant. Een proces zonder verspillingen – oftewel ‘flow’ – is het ultieme doel. Marc van Amersfoort en Marco Pauw richtten in 2014 Onprove op en dat groeide in korte tijd uit naar zeven medewerkers. Hun missie is om productie saai en voorspelbaar te maken. Marc van Amersfoort legt uit waarom: “Niet lang geleden bleek uit onderzoek dat er in Europa voor een totaalbedrag van 9,6 miljard euro aan bedrijfssoftware wordt verspild. Wij zetten de software juist in om geld mee te verdienen. Kun je je voorstellen wat er aan winst te behalen is wanneer je per product geld kan besparen?”

Voorspelbare productieprocessen

De software die wordt ingezet om productiebedrijven effectiever te laten werken, heeft zich in de afgelopen jaren flink breed ontwikkeld. De software bestaat uit vele modules waaronder: De module Overall Equipment Effectiveness zorgt ervoor dat verliezen per machine, afdeling, ploeg of order direct zichtbaar zijn. De module Planning worden planningen aangemaakt om verkoop- of voorraadorders te verwerken. De module Ordertracing geeft inzicht van alle relevante grondstof-, materiaal- en uitvalstromen. De module personeel waarbij continue de ingezette arbeid wordt bewaakt in het proces en waarbij er ook rekening wordt gehouden met het fooddefence programma. Dit alles zorgt voor veel historische informatie die belangrijk is bij interne verbeterprocessen of bij inspecties van controlerende en certificerende instanties. Met de resultaten kunnen de verliezen worden aangepakt en kunnen vele effectiviteitsslagen worden geslagen. Oftewel: de productie kan zo saai en voorspelbaar mogelijk worden gemaakt.

 

Vestiging Veenendaal

Turbinestraat 13A

3903 LV Veenendaal


Vestiging Waddinxveen

Coenecoop 450

2741 PR Waddinxveen


Contactformulier