14.12.20

Klaar voor Industry 4.0 met Mens & Techniek 4.0

Hoe kan mijn bedrijf anticiperen op industry 4.0?

We leven in een dynamische wereld. Onze samenleving wordt gekenmerkt door constante ontwikkeling. Neem bijvoorbeeld: digitalisering, robotisering en het coronavirus met alle gevolgen van dien. Grote veranderingen, die een blijvende impact hebben op onze manier van werken. Dit vergt wendbaar vakmanschap: aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Het dwingt bedrijven om bewust na te denken over innovatie en roept de concrete vraag op: Hoe kan mijn bedrijf anticiperen en meebewegen op de nieuwste ontwikkelingen? En hoe krijg ik mijn medewerkers hierin mee?

Ga aan de slag met Mens & Techniek 4.0!

We helpen bedrijven graag om antwoord te krijgen op deze vragen. Daarom heeft SOL (Stichting Ontwikkeling Levensmiddelenindustrie) samen met Onprove en Wecreate Consulting een aanpak ontwikkeld genaamd: Mens & Techniek 4.0.

Deze aanpak gaat over verbetering in structuur en technologie enerzijds en de ontwikkeling van een bedrijfscultuur waarin medewerkers regie nemen op continu verbeteren anderzijds. Harde en zachte elementen samen. Om als bedrijf continu te blijven ontwikkelen, heb je medewerkers nodig die actiegericht zijn en verantwoordelijkheid nemen. Dit bereiken we door het versterken van het leiderschap in de organisatie, we geven een boost aan de teamprestatie en zorgen voor een cultuur waarin medewerkers meer eigenaarschap laten zien.

Continu verbeteren: een bewezen aanpak

In onze visie op continu verbeteren zijn zichtbare en onzichtbare onderwerpen van belang. Dit laat zich goed vergelijken met een ijsberg. Op de top van de berg (het deel boven water) zijn duidelijk zichtbare elementen te vinden, waaronder de bedrijfsmissie, de visie en strategie, maar ook de organisatiestructuur, werkprocessen en technische ontwikkelingen. De elementen onder water, zoals het gedrag, normen en waarden, leiderschap en voorbeeldgedrag, zijn dieper geworteld in de organisatie en daarmee moeilijker zichtbaar – en moeilijker veranderbaar. Continu verbeteren kan niet zonder aandacht voor die onzichtbare wereld. Wil je innovatief en wendbaar zijn in een dynamische wereld? Maak dan een duurzame verbinding tussen structuur en cultuur.

Prof. Dr. Henk Volberda (Universiteit van Amsterdam) besprak tijdens ons SOL-evenement eerder dit jaar de dynamiek tussen deze zichtbare en onzichtbare elementen. Technische ontwikkelingen zijn slechts goed voor 25% van het innovatiesucces. Het gedrag van medewerkers en de manier waar op ze (nieuwe) kennis herkennen en toepassen draagt voor 75% bij aan dat succes. Kortom: om een succesvol resultaat te behalen, is het essentieel om aandacht te besteden aan zowel de boven- als de onderkant van de ijsberg.

Aan de slag met Mens & Techniek 4.0?

Door de krachten te bundelen hebben Onprove en Wecreate Consulting samen met SOL de aanpak Mens & Techniek 4.0 ontwikkeld waarin alle expertise samenkomt. Samen met bedrijven werken we vanuit  de bedrijfsdoelstellingen aan de verbetering van de leercultuur binnen het bedrijf. Hierdoor wordt het leren en ontwikkelen van medewerkers en de ontwikkeling van de organisatie met elkaar verbonden en wordt continu verbeteren een vast onderdeel van het werk. Zo verzorgen we een allround organisatie-ontwikkeltraject met duurzaam resultaat.

 

 

Heeft u interesse? Neem contact met ons op. We vertellen u graag meer over Mens & Techniek 4.0! 

Marc van Amersfoort

+31 85 06 537 57

Vestiging Veenendaal

Turbinestraat 13A

3903 LV Veenendaal


Vestiging Waddinxveen

Coenecoop 450

2741 PR Waddinxveen


Contactformulier