MES-systeem

Wat is MES?

MES staat voor Manufacturing Execution System. Het is een productiesysteem voor het monitoren en aansturen van productieprocessen. Een MES-systeem als DPS van Onprove haalt informatie uit uw kantoorapplicaties en stuurt deze naar de werkvloer. Denk hierbij aan Productieorders vanuit ERP of Productieplanning. Vervolgens wordt er realtime gemeten wat er in de praktijk gebeurt op de productieorder en dan wordt deze informatie (indien gewenst) weer teruggegeven aan uw ERP of Planningspakket.

Een MES-systeem fungeert als de zee tussen al uw applicatie-eilanden. Dit betekent dat DPS gemaakt is om te koppelen met applicaties en hardware. Tegelijkertijd is DPS zo veelzijdig dat we bepaalde eilanden zoals Personeelsplanning, kloksystemen en zelfs HR systemen kunnen vervangen. Een MES is in principe bedoeld om alle benodigde productie-informatie naar de vloer te sturen en vervolgens realtime te meten wat er op de productieorder gebeurt. Naast de visualisatie met een terminal bij de lijn is er de mogelijkheid om met robots, machines, PLC’s, weegschalen, printers, camera’s of sensoren te koppelen met als doel deze aan te sturen en/of uit te lezen.

DPS is een MES Systeem dat is gemaakt voor de productie van Levensmiddelen. Omdat de personeelskostencomponent bij de productie van levensmiddelen over het algemeen een van de grootste factoren in de kostprijsberekening is, beschikt DPS over een zeer uitgebreide en geavanceerde Personeelssuite. Hierdoor kunt u niet alleen op grondstoffen en efficiëntie gaan sturen maar kunt u ook de verbruikte uren koppelen aan de productieorders en normen uit ERP.

Onprove is de meest veelzijdige continu verbeteraar in food. Met ons modulaire productie en personeels-systeem kunt u het maximale uit uw productieproces halen en gefaseerd de focusgebieden aanpakken waar het meeste resultaat te behalen valt. Op deze pagina leest u hoe.

Manufacturing Execution System

Een Manufacturing Execution System, oftewel een MES-systeem, stelt u in staat om de efficiëntie van uw productielijn zo goed mogelijk te bewaken. DPS, het MES-systeem van Onprove, is een ingenieus systeem dat uw productieorders uit ERP haalt en op basis van de Bill Of Material naar de juiste lijn stuurt. Omdat ons manufacturing execution system DPS realtime per lijn laat zien wat de status is van de productie, kunt u direct zien welke lijnen goed draaien en welke uw aandacht behoeven.

MES Software

DPS, de MES software van Onprove, is modulair opgebouwd. DPS bestaat uit een veelvoud aan modules die u in staat stellen om gefaseerd aan de slag te gaan met MES Software. Zo biedt DPS u de mogelijkheid om die modules aan te schaffen en te implementeren waar u in eerste instantie het meeste resultaat mee gaat behalen. Door de gefaseerde projectaanpak, heeft u veel tussentijdse oplevermomenten en zit u niet vast aan jarenlange implementatietrajecten. Daarnaast biedt een gefaseerd project ook ruimte voor voortschrijdend inzicht en kunt u de prioriteit en volgorde van fases vaak ook wijzigen.

 

Door de combinatie met onder andere personeelsbeheer, automatische personeelsplanning en kloktijdenregistratie, krijgt u controle over alle factoren die van invloed zijn op uw kostprijs en dus uw winstgevendheid. Alle gegevens die u nodig heeft om uw productie te kunnen (bij)sturen worden realtime inzichtelijk gemaakt. Dit kan aan de hand van DPS Productieregistratie, DPS OEE, DPS Procesvariabelen en DPS Parametersturing.

Weten of ons DPS-systeem (MES) in uw applicatielandschap past?

Borgen van kwaliteit

Het borgen van kwaliteit doen we met DPS Controlelijsten waarmee we op vaste momenten vragen omhoog kunnen laten komen zoals bijvoorbeeld een metaalcheck of andersoortige controle. Deze controles worden uiteraard ook weer gekoppeld aan de productieopdracht zodat u bij een audit dit eenvoudig inzichtelijk kunt maken.

Met onze Track & Trace module is het mogelijk om een sluitende massabalans te realiseren en uw traceerbaarheid van grondstof tot eindproduct en omgekeerd in een ogenblik inzichtelijk te krijgen. Doordat we kunnen koppelen met een veelvoud aan machines en softwareapplicaties, hoeft u vaak geen afstand te doen van applicaties en kunnen we uw IT-landschap zelfs op bepaalde vlakken consolideren door bepaalde functies te huisvesten in DPS in plaats van in een externe applicatie.

MES software is dé schakel tussen het ERP (Enterprise Resource Planning) systeem en de productievloer. ERP wordt gebruikt ter ondersteuning van administratieve processen. MES brengt de informatie uit ERP op een laagdrempelige manier naar de werkvloer en biedt realtime inzicht in wat er daadwerkelijk gebeurt. Een MES Systeem is gericht op procesefficiëntie en rendementsverbetering. In het kort kun je zeggen dat ERP zich richt op de ‘boekhouding’ en MES richt zich op de ‘productievloer’.

Demo aanvragen? Neem contact op!

Food Manufacturing Software

Onprove heeft jarenlange ervaring in de food-industrie en daarom is onze MES software DPS ook wel Food Manufacturing Software te noemen. Doordat de software specifiek is ontwikkeld voor de food sector is het systeem perfect afgestemd op de behoeften binnen de food industrie.

In productiebedrijven binnen de food industrie zijn de marges vaak niet heel erg groot en dus is het zaak om zo efficiënt mogelijk te produceren en te sturen op kosten als afval, rework, personeelskosten en foodsafety. Door het dynamische karakter van de food industrie is het systeem ook erg flexibel ingericht. Als u een wijziging heeft in de productievolgorde of productievraag, kunt u dit eenvoudig bijsturen in uw ERP waarna het mogelijk wordt om ook de wijzigende personeelsvraag met DPS Personeelsplanning met 1 druk op de knop te wijzigen. Mocht er ergens op de lijn iets verkeerd gaan, denk aan een storing, dan is met DPS inzichtelijk wat de reden van de stilstand is. Door de grondoorzaak van de stilstand weg te nemen kunt u een saai en voorspelbaar productieproces realiseren.

Food ERP

Een Food ERP (Enterprise Resource Planning) zorgt voor een verregaand geautomatiseerde afhandeling van logistieke, administratieve en het onderbrengen van financiële bedrijfsprocessen in één bedrijfsbreed informatie- en managementsysteem. Op deze manier wordt ERP gebruikt ter ondersteuning van administratieve processen. Een MES-systeem zorgt voor de koppeling tussen ERP en de productievloer.

Heeft u al een food ERP oplossing en wilt u realtime inzicht verkrijgen in de processen op de productievloer? Laat dan DPS van Onprove aan uw Food ERP-systeem koppelen. Ons MES-systeem DPS is namelijk aan bijna alle ERP systemen te koppelen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor al uw food ERP vragen.

Track and trace food industry

 Track and trace is in de food industry ontzettend belangrijk. Elk productieproces in de foodsector bestaat uit verschillende grondstofstromen en bewerkingsstappen en uit deze verschillende grondstoffen, geleverd door verschillende leveranciers, wordt het eindproduct opgebouwd. Volgens de wet en de klant moet u een gedetailleerd inzicht hebben van alle leverings- en verwerkingsstromen van deze grondstoffen. De traceability module binnen DPS biedt een helder inzicht in alle grondstofstromen binnen uw productieproces. Lees hier meer over deze track and trace module binnen de food industry.

DPS als MES-systeem in de Food

Heeft u een food productiebedrijf en bent u op zoek naar een systeem waarmee u realtime de gebeurtenissen en afwijkingen op de productievloer kunt monitoren? Wilt u bijvoorbeeld communicatiestromen tussen de verschillende afdelingen blijvend efficiënter vormgeven? Of wilt u processen automatiseren, of papier van de productievloer elimineren (paperless production)? Of wilt u sturen op feiten in plaats van buikgevoel? Dan is DPS van Onprove een zeer geschikte keus. Met de keuze voor Onprove haalt u een implementatiespecialist in huis die uw processen uit ervaring kent en ze met het oog op continu verbeteren binnen uw organisatie borgt.

Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende demo!