De Ebbinghaus-vergeetcurve verwijst naar de snelheid waarmee mensen informatie vergeten. In de 19e eeuw werd dit voor het eerst geïntroduceerd door Hermann Ebbinghaus. Nu is het een algemeen bekend concept op het gebied van psychologie en geheugenstudies en belangrijk voor iedereen die nieuwe informatie wilt leren én toepassen.
Hoe werkt de Vergeetcurve?
Volgens Ebbinghaus hebben we de neiging om de meeste informatie die we hebben geleerd al binnen een paar dagen te vergeten. Deze vergeetcurve is in het begin steil, wat betekent dat we kort nadat we het hebben geleerd een aanzienlijke hoeveelheid informatie verliezen. De curve vlakt echter in de loop van de tijd af, wat aangeeft dat de snelheid van vergeten afneemt naarmate de tijd verstrijkt.
De kracht van herhaling
Ebbinghaus ontdekte dat herhaling en beoordeling helpt om de nieuw geleerde stof te onthouden. Door de informatie met regelmaat te behandelen, kunnen we de vergeet-snelheid vertragen en de informatie op de lange termijn benutten!
Tot slot, de Ebbinghaus-vergeetcurve is een essentieel concept voor iedereen die geïnteresseerd is in ontwikkelen, leren en geheugen. Door te begrijpen hoe we informatie in de loop van de tijd vergeten, kunnen we effectieve strategieën ontwikkelen om kennis vast te houden en onze leerresultaten te verbeteren.
Bij Onprove hebben we een effectief leermodel ontwikkeld die de vergeetcurve tegengaat. Wij geloven in herhaling en opvolgen en dat doen we met behulp van ons trainings abonnementen model. Wekelijks, eens per 14-dagen of maandelijks uw medewerkers ontwikkelen? Bekijk de mogelijkheden!