06.01.24

Investeren in robotisering, waarom in 2024?

Het is een uitdaging om gekwalificeerde medewerkers te vinden die de complexiteit van de food productieprocessen begrijpen. Er is een oplossing die misschien wel interessanter is dan je denkt: investeren in robotisering.

 

Hier zijn vier redenen waarom robotisering een slimme zet kan zijn voor jouw bedrijf:

  1. Verhoogde efficiëntie en productiviteit: Robots kunnen onafgebroken werken, wat betekent dat je productieprocessen sneller en efficiënter worden. Ze maken minder fouten dan mensen, wat leidt tot een hogere kwaliteit en consistentie van je producten.
  1. Kostenbesparing op lange termijn: Hoewel de initiële investering in robottechnologie aanzienlijk kan zijn, levert het op de lange termijn grote besparingen op. Minder fouten, minder verspilling en lagere personeelskosten dragen bij aan een gezondere bedrijfsvoering.
  1. Flexibiliteit in productieprocessen: Robottechnologie maakt het gemakkelijker om je productie aan te passen aan veranderende markteisen. Dit zorgt voor een snellere reactie op de markt en de mogelijkheid om nieuwe producten snel en efficiënt te produceren.
  1. Verbeterde werkomstandigheden: Door repetitieve of gevaarlijke taken over te dragen aan robots, verbeter je de werkomstandigheden van je personeel. Dit kan leiden tot een hogere werktevredenheid en minder ziekteverzuim.

 

Maar hoe zit het met de terugverdientijd (ROI) van deze technologie? Hoewel dit per bedrijf kan variëren, is de gemiddelde ROI voor robotisering in de voedselproductiesector verrassend kort, vaak binnen enkele jaren. Dit is te danken aan de verhoogde efficiëntie, lagere operationele kosten en de flexibiliteit die robots bieden.

 

Daarnaast zijn er twee opkomende trends in 2024 die het overwegen waard zijn voor voedselproductiebedrijven:

  1. Geavanceerde Data-Analyse en Machine Learning: Moderne robots zijn niet alleen fysieke arbeiders; ze zijn ook uitgerust met sensoren en software die enorme hoeveelheden data genereren. Deze data kan worden geanalyseerd om processen verder te optimaliseren, kwaliteitscontroles te verbeteren en zelfs voorspellend onderhoud mogelijk te maken.
  1. Duurzaamheid en energie-efficiëntie: Er is een groeiende trend naar duurzamere productieprocessen. Robottechnologie kan hier een belangrijke rol in spelen door efficiënter gebruik van grondstoffen en energie, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je bedrijfsimago.

 

Robotisering in de voedselproductie is dus veel meer dan alleen een middel om personeelstekorten aan te pakken. Het is een investering in de toekomst van je bedrijf, die kan leiden tot meer efficiëntie, flexibiliteit en duurzaamheid.

Als je meer wilt weten over hoe Factory Automation van Onprove jouw bedrijf kan helpen bij deze belangrijke transitie, neem dan contact met ons op.

We staan klaar om je te begeleiden naar een efficiëntere en toekomstbestendige productie.

Vestiging Veenendaal

Turbinestraat 13A

3903 LV Veenendaal


Vestiging Waddinxveen

Coenecoop 450

2741 PR Waddinxveen


Contactformulier