Wat is Smart Industry of Industry 4.0?

Noem het de vierde industriële revolutie. Smart Industry, of Industry 4.0. Een ding is zeker; dit tijdperk van digitalisering, robotisering en nieuwe technologieën heeft onze manier van produceren ingrijpend veranderd. En dat vraagt om een nieuwe bedrijfsvoering.

Wat is Smart Industry?

Smart Industry of Industry 4.0 is de naam voor een trend van automatisering en gegevensuitwisseling die gebruikt wordt bij industriële fabricagetechnieken. De komst van de Internet of things, cloudcomputing en data-integratie heeft de manier van produceren in de voedingsmiddelenindustrie enorm veranderd. Processen en machines communiceren steeds meer zelfstandig via de cloud. En ook aan de workflow, het onderhoud en het beheer van productieproces en machines hoeven veel minder mensenhanden aan te pas te komen. Daarnaast is het mogelijk om een Realtime inzicht te krijgen in de productieprocessen, zodat deze processen nog sneller kunnen worden geoptimaliseerd.

Meer weten over het smart maken van uw bedrijf?

Industrial Internet of Things

Een van de belangrijkste aanjagers van Smart Industry is de komst van de Industrial Internet of Things. De IoT stelt machines, producten, apparaten, systemen in staat om digitaal met elkaar en met de mens communiceren via een platform. Dit levert industrieel gezien veel kansen en voordelen op. Zo kan IoT bijvoorbeeld processen optimaliseren en industriële processen verbeteren als het gaat om o.a. kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid.

Hoe werkt het Industrial Internet of Things?

IoT werkt eigenlijk vrij eenvoudig: Een Machine stuurt data van activiteiten naar het platform. Hierdoor wordt het mogelijk de machine op afstand uit te lezen, te monitoren, en te controleren. Je weet hierdoor exact wat er gebeurt tijdens het productieproces. Met die inzichten en analyses, kun je processen in de hele keten optimaliseren, kosten verminderen en je kwaliteit en dienstverlening nog meer verbeteren.

Van Smart Industry naar Smart Factory

Doordat deze nieuwe manier van werken in steeds meer fabrieken wordt toegepast, ontstaan er Smart Factory’s, oftewel slimme fabrieken. Waar eerst ambachtsmensen de grootste rol speelden in de productie, zijn het nu ICT-brains waarnaar wordt gevraagd. Daarnaast worden door robotisering en digitalisering processen in de voedingsproductie complexer. Hierdoor veranderen de taken van werknemers en het vereiste opleidingsniveau stijgt. Kortom, al deze veranderingen vragen om een totaal andere bedrijfsvoering.

Kerntoepassingen van data technologie in de voedingsindustrie

  • Voorspellen en plannen van productie vergroot efficiency
  • Systemen die gegevens over de status van productielijnen en de planning combineren gaan medewerkers in de ‘control room’ van advies voorzien over de optimale aansturing van de verschillende productielijnen. Door artificial intelligence leren deze systemen van eerdere situaties en worden adviezen steeds beter.
  • Betere metingen en dataverzameling in het veld (bij de boer/teler) maken de aanvoer vanuit toeleveranciers (o.a. over hoeveelheid en kwaliteit) veel beter te voorspellen. Op basis daarvan kunnen voedingsproducenten al eerder geschikte afnemers zoeken en een betere match tussen vraag en aanbod tot stand brengen.

Uit: Foodtech: robotarm biedt voedingsindustrie de helpende hand

Industry 4.0 en samenwerking

In industriële procesketens zijn vaak meer bedrijven betrokken: de leveranciers, de fabrikant, de transporteur en eventueel distributeur. Hoe meer informatie je in de keten met elkaar deelt, hoe efficiënter de processen verlopen. Met de komst van het Internet of Things is het mogelijk data met elkaar te delen en logistieke processen te versnellen. Daarmee verlaag je niet alleen kosten, maar verbeter je ook de kwaliteit en dienstverlening.

DPS AppIndustry 4.0 platform met DPS

In een slimme fabriek draait alles om ICT. Om de manier waarop de digitalisering is geïmplementeerd, en het productieproces digitaal gezien zo slim mogelijk is ingericht. Het is daarom essentieel om je digitale netwerk perfect op orde te hebben. Een uitstekende manier om dit te doen is door de implementatie van een slim en breed Industry 4.0 platform. Een platform dat je volledige productieproces aanstuurt, monitort en controleert. Op die manier hou je een voorsprong op je concurrenten en profiteer je optimaal van de voordelen die het Internet of Things met zich meebrengt.

ICT platform Industry 4.0

Een van de meest efficiënte smart factory platformen binnen de foodindustry, is het DPS Personeels- en productiesysteem.  Door de integratie van alle informatiestromen van de werkvloer tot aan het directiekantoor, zorg je ervoor dat het volledige proces zo strak mogelijk is ingeregeld. Daarmee verlaag je de kosten, verkort je de doorlooptijden en zet je je medewerkers zo efficiënt mogelijk in.

Het DPS personeels- en productiesysteem is een zogenaamd MES-systeem. Dit MES-systeem monitort realtime uw volledige productieproces, geeft info aan uw logistieke processen en zet uw personeel in precies op de plek waar het nodig is. Hiermee heeft u een uniek smart factory platform in handen, waarmee u uw volledige productie niet alleen onder controle heeft, maar uw productie vooral ook efficiënter maakt.

Modulaire opbouw Smart Factory Platform DPS

Omdat geen fabriek hetzelfde is, bestaat het DPS-systeem uit verschillende modules. Door de juiste modules te kiezen, zorgt u ervoor dat het systeem naadloos aansluit bij de behoefte van uw bedrijf. Bovendien is het door de modulaire opbouw eenvoudig uit te breiden met nieuwe toepassingen of koppelingen. Klik hier voor een overzicht van de modules.

Factory Automation

Onprove helpt bij de volledige digitalisering van uw productieomgeving. We noemen dit ook wel Factory Automation. Onder Factory Automation verstaat Onprove het automatiseren van processen op gebied van ICT en Machine.

Meer lezen Rectangle 5 Copy 62

Kennismaken met Onprove? Maak een afspraak!