Wilt u meer informatie?
Uiteraard kunt u voor vragen of vrijblijvend advies contact met ons opnemen via:
Tel: +31 85 06 537 57
E-mail:
Noem het de vierde industriële revolutie. Smart Industry, of Industry 4.0. Een ding is zeker; dit tijdperk van digitalisering, robotisering en nieuwe technologieën heeft onze manier van produceren ingrijpend veranderd. En dat vraagt om een nieuwe bedrijfsvoering.
Smart Industry of Industry 4.0 is de naam voor een trend van automatisering en gegevensuitwisseling die gebruikt wordt bij industriële fabricagetechnieken. De komst van de Internet of things, cloudcomputing en data-integratie heeft de manier van produceren in de voedingsmiddelenindustrie enorm veranderd. Processen en machines communiceren steeds meer zelfstandig via de cloud. En ook aan de workflow, het onderhoud en het beheer van productieproces en machines hoeven veel minder mensenhanden aan te pas te komen. Daarnaast is het mogelijk om een Realtime inzicht te krijgen in de productieprocessen, zodat deze processen nog sneller kunnen worden geoptimaliseerd.
Een van de belangrijkste aanjagers van Smart Industry is de komst van de Industrial Internet of Things. De IoT stelt machines, producten, apparaten, systemen in staat om digitaal met elkaar en met de mens communiceren via een platform. Dit levert industrieel gezien veel kansen en voordelen op. Zo kan IoT bijvoorbeeld processen optimaliseren en industriële processen verbeteren als het gaat om o.a. kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid.
IoT werkt eigenlijk vrij eenvoudig: Een Machine stuurt data van activiteiten naar het platform. Hierdoor wordt het mogelijk de machine op afstand uit te lezen, te monitoren, en te controleren. Je weet hierdoor exact wat er gebeurt tijdens het productieproces. Met die inzichten en analyses, kun je processen in de hele keten optimaliseren, kosten verminderen en je kwaliteit en dienstverlening nog meer verbeteren.
Doordat deze nieuwe manier van werken in steeds meer fabrieken wordt toegepast, ontstaan er Smart Factory’s, oftewel slimme fabrieken. Waar eerst ambachtsmensen de grootste rol speelden in de productie, zijn het nu ICT-brains waarnaar wordt gevraagd. Daarnaast worden door robotisering en digitalisering processen in de voedingsproductie complexer. Hierdoor veranderen de taken van werknemers en het vereiste opleidingsniveau stijgt. Kortom, al deze veranderingen vragen om een totaal andere bedrijfsvoering.
Uit: Foodtech: robotarm biedt voedingsindustrie de helpende hand
In industriële procesketens zijn vaak meer bedrijven betrokken: de leveranciers, de fabrikant, de transporteur en eventueel distributeur. Hoe meer informatie je in de keten met elkaar deelt, hoe efficiënter de processen verlopen. Met de komst van het Internet of Things is het mogelijk data met elkaar te delen en logistieke processen te versnellen. Daarmee verlaag je niet alleen kosten, maar verbeter je ook de kwaliteit en dienstverlening.
In een slimme fabriek draait alles om ICT. Om de manier waarop de digitalisering is geïmplementeerd, en het productieproces digitaal gezien zo slim mogelijk is ingericht. Het is daarom essentieel om je digitale netwerk perfect op orde te hebben. Een uitstekende manier om dit te doen is door de implementatie van een slim en breed Industry 4.0 platform. Een platform dat je volledige productieproces aanstuurt, monitort en controleert. Op die manier hou je een voorsprong op je concurrenten en profiteer je optimaal van de voordelen die het Internet of Things met zich meebrengt.
Een van de meest efficiënte smart factory platformen binnen de foodindustry, is het DPS Personeels- en productiesysteem. Door de integratie van alle informatiestromen van de werkvloer tot aan het directiekantoor, zorg je ervoor dat het volledige proces zo strak mogelijk is ingeregeld. Daarmee verlaag je de kosten, verkort je de doorlooptijden en zet je je medewerkers zo efficiënt mogelijk in.
Het DPS personeels- en productiesysteem is een zogenaamd MES-systeem. Dit MES-systeem monitort realtime uw volledige productieproces, geeft info aan uw logistieke processen en zet uw personeel in precies op de plek waar het nodig is. Hiermee heeft u een uniek smart factory platform in handen, waarmee u uw volledige productie niet alleen onder controle heeft, maar uw productie vooral ook efficiënter maakt.
Omdat geen fabriek hetzelfde is, bestaat het DPS-systeem uit verschillende modules. Door de juiste modules te kiezen, zorgt u ervoor dat het systeem naadloos aansluit bij de behoefte van uw bedrijf. Bovendien is het door de modulaire opbouw eenvoudig uit te breiden met nieuwe toepassingen of koppelingen. Klik hier voor een overzicht van de modules.
Onprove helpt bij de volledige digitalisering van uw productieomgeving. We noemen dit ook wel Factory Automation. Onder Factory Automation verstaat Onprove het automatiseren van processen op gebied van ICT en Machine.
Meer lezen