16.11.22

4 Tips om waste te verminderen

Waste is een belangrijk onderwerp in food productie en dient zoveel mogelijk voorkomen te worden. Onderstaand hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om waste te verminderen m.b.v. MES-software.

 

Tip 1. Borg de grondstof aanvoer en -traceerbaarheid.

Er kan altijd iets misgaan in de aanvoer van grondstoffen. Denk aan een kleine fout in de samenstelling of een besmetting in één van de ingrediënten. Als een fout ontdekt wordt, wil je het liefst zoveel mogelijk halffabricaat of eindproducten hergebruiken. Maar zodra de fout niet exact te herleiden is, moet de hele batch vernietigd worden. En dat is zonde!

Met een goed Track & Trace systeem wordt een klein foutje in de grondstof of productsamenstelling snel opgespoord én kan er een correctiemaatregel plaatsvinden. Daarbij zorgt een sluitende verbruiksregistratie voor inzicht in de afvalstromen en kunnen afwijkingen op productieprocessen of recepturen ontdekt worden. Klik HIER om meer te lezen over Track & Trace.

 

Tip 2. Borg de juiste machine-instellingen.

Worden productiemachines handmatig ingesteld? Een fout is dan snel gemaakt bij een productwissel. Dit leidt tot afkeur van producten en snelheidsverlies in het proces. Het klinkt logisch, maar machines op de juiste manier instellen is dus cruciaal voor de kwaliteit en is de basis voor het verminderen van waste.

Met behulp van parametersturing worden altijd de juiste parameters naar de onderliggende machines gestuurd, denk daarbij bijvoorbeeld aan robots, printers, verpakkingsmachines of ovens. Door dit proces te digitaliseren wordt de foutkans op verkeerde instellingen geëxecuteerd en wordt waste verminderd! Klik HIER om meer te lezen over parameter sturing.

 

Tip 3. Realtime kwaliteit meten tijdens productie.

Tijdens het productieproces zijn er bepaalde zaken die constant in de gaten gehouden moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur van het product of de gaswaarde. Wijkt dit af van de norm? Dat kan betekenen dat het product niet voldoet aan de kwaliteitseisen.

Omdat het niet mogelijk is om de hele dag met de neus op de lijn te zitten, is het belangrijk dat de waarden in het proces automatisch en realtime gemeten worden en inzichtelijk worden weergegeven. Op deze manier kan er snel bijgestuurd worden als de kwaliteit afwijkt van de norm en wordt de kwaliteit van het eindproduct continu. Zo kan grootschalig uitval voorkomen worden. Klik HIER om meer te lezen over Procesmetingen!

 

Tip 4. Gebruik de juiste labeling techniek.

Bij diverse productielijnen worden vaak verschillende merken folie-, dozen- en pallet-printers gebruikt die allemaal een eigen driver en designsoftware hebben. Als de aansturing en het ontwerp van de verschillende etiketten niet centraal gestuurd zijn, kost dat veel tijd en kan het leiden tot een verkeerd etiket op de verpakking. En dat betekent rework of waste.

Hoe dit opgelost kan worden? Gebruik een Printing & Labeling tool waarmee de etiket- en printer aansturing centraal geregeld is. Door de benodigde data uit de productieopdrachten te halen, kunnen fouten, rework en waste voorkomen worden. Klik HIER om meer te lezen over Printing & Labeling

 

 

 

 

Vestiging Veenendaal

Turbinestraat 13A

3903 LV Veenendaal


Vestiging Waddinxveen

Coenecoop 450

2741 PR Waddinxveen


Contactformulier