training

Bandleider training – hoe bestuur ik mijn lijn

“In productie wordt het geld verdiend”
Een uitspraak die je vaak hoort maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Als jij verantwoordelijk bent voor de productieresultaten van een machine of productielijn, kunnen wij je de basis bijbrengen van hoe je als bandleider de lijn moet besturen en daarop moet anticiperen. Wat zijn de factoren die jij als teamleider, operator of lijnverantwoordelijke kunt beïnvloeden? Hoe kun je ervoor zorgen dat je controle behoud over de algehele productie-efficiëntie Op welke manier kun jij bijdragen aan het halen van de bedrijfsdoelstellingen? Door op een andere manier met je productieproces bezig te zijn kun je verliezen uit je productie gaan halen.

Geld verdienen in productie door data inzichtelijk te maken

Beschikbaarheid X Prestatie X Kwaliteit = OEE

Tijdens de training beginnen we met het inzichtelijk maken hoe de kosten van een productieproces zijn opgebouwd. Welke kosten kan een bandleider beïnvloeden en waar is deze verantwoordelijk voor
Daarna gaan we dieper in op de basis van alles: Meten is Weten.
Hoe vertalen we de doelstellingen van het bedrijf door naar doelstellingen waar jij in je rol als bandleider op kunt gaan sturen? Wat zijn KPI’s en PI’s en wat heb ik er aan?
Zo leren we onder andere hoe OEE (Overall Equipment Effectiveness) is opgebouwd. Hoe je OEE kunt berekenen en toepassen in de praktijk en conclusies kunt trekken uit de metingen die je doet.

Om te kunnen sturen als bandleider moet je weten wat verliezen (stilstand, storing, afval, rework etc…) betekenen voor de netto winst op een product. Je leert onder andere wat de kosten van klantklachten en overbezetting op de lijn zijn. Als je jouw prestatiefactoren inzichtelijk hebt is het belangrijk om deze gegevens ook consequent te gaan meten. Zonder feiten kun je immers geen goede analyse doen.

Hoe bestuur ik mijn lijn en heb ik invloed op het resultaat

Als je weet welke factoren invloed hebben op de productiviteit en winstgevendheid en deze zijn vertaald naar KPI’s, kun je ze gaan meten. Wanneer je de data hebt verzameld over een bepaalde periode kun je als Bandleider patronen gaan herkennen om vervolgens conclusies te kunnen gaan trekken. timwoods uitleg
Vervolgens kun je verliezen gaan opsporen in jouw proces en verbetermaatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat de productiviteit of OEE stijgt. In de training gaan we dieper in op de 8 vormen van verlies volgens de TIMWOODS methode. We leren je hoe je een multi-moment opnames kunt uitvoeren en gaan deze gezamenlijk in de praktijk toepassen op de werkvloer. Door de praktische insteek van deze training is het erg gemakkelijk om het geleerde direct toe te gaan passen in de praktijk.

Wat levert de Bandleider training je op?

  • Wat verliezen zijn en hoe je die zelf kunt opsporen
  • Leiderschap op de werkvloer
  • Zien van verliezen in de praktijk onder begeleiding
  • Wat KPI’s zijn en de invloed van een operator hierop?
  • Opbouw van OEE
  • Hoe verzamel ik de benodigde data?
  • Hoe kun je de verzamelde data interpreteren gebruiken om te verbeteren?

Deze training wordt bij u op locatie gegeven en bestaat uit 1 dag theorie en 1 dag praktijk begeleiding. Een doorgewinterde continu verbeter specialist van Onprove geeft de training aan groepen van 8 tot 12 deelnemers.

Vestiging Veenendaal

Turbinestraat 13A

3903 LV Veenendaal


Vestiging Waddinxveen

Coenecoop 450

2741 PR Waddinxveen


Contactformulier